Daniel de Wolf heeft een goed artikel geschreven over kerkverlating onder jongeren uit de evangelische / pinkster beweging. Hieronder een stukje uit zijn post:
"Anderzijds doet het mij pijn als ik ze zie worstelen en maakt het mij boos dat ze met hun vragen en kritiek geen ruimte ervaren in hun geloofsgemeenschappen, dat ze zich onbegrepen voelen. Ik vind het letterlijk en figuurlijk zonde dat de kerken kennelijk de geweldige boodschap die we hebben eigenhandig de das om weten te doen. Als ze hun eigen mensen al niet meer kunnen binnen houden en hun vragen niet serieus durven te nemen, hoe denken ze dan ooit de buitenwereld te bereiken? Ik hou van de kerk en ik geloof in de kerk, de potentie van de kerk en de Heer van de kerk. Maar de kerk van nu in Nederland zit in een dikke crisis.
Wat ik het meest hoor van deze jonge dissidenten zijn denk ik de volgende punten:
- de inhoud van de preek heeft niets te maken met mijn leven
- ik krijg geen antwoorden op mijn vragen
- het gaat allemaal om je goed voelen en ervaring, maar dan met een christelijk sausje
- er wordt klinklare onzin verteld; gemanipuleerd; over mensen heen gewalst; allemaal in de naam van Jezus
-het draait allemaal om een zondagse dienst, maar door de week gebeurt er niets of weinig
-de evangelische/charismatische beweging is al net zo geinstitutionaliseerd als de gevestigde kerken waar zij zich tegen afzette
De kritiek is misschien niet altijd terecht, maar zeker oprecht. En ik denk dan bij mezelf: wat is er toch gebeurd met de revolutionare, holistische leer van Jezus? En wat is er gebeurd met de genadevolle, open, eerlijke houding van Jezus, waarmee Hij zo'n enorme aantrekkingskracht had op mensen? Als de kerk het lichaam van Christus is, waarom stoten we dan voornamelijk mensen af? Wat moet er gebeuren om het tij te kerken? Wie bekommert zich om deze kritische jongeren en hun vragen? Wanneer staan de nieuwe leiders op? "
In het boek ''The different Drum" van Scott Peck beschrijft Scott vier stadia van geestelijke groei. Zoals elk model is ook dit model simplistisch, maar wel met interessante inzichten. De vier niveaus die hij beschrijft, zijn:
1. Zelf geobsedeerd
2. Aangepast
3. Individualist
4. Geintegreerd
Stadium 1 is de nomale fase waar kinderen zich in bevinden, hoewel Peck ervan uitgaat dat ongeveer 20% van alle volwassenen zich ook nog in dit stadium bevindt. Wanneer de verandering van stadium 1 naar 2 in een volwassene plaatsvindt, gebeurt dit meestal plotseling en nogal dramatisch. Dit kan zich o.a. uiten in een radicale bekering.
Peck suggereert dat de meeste gelovigen en kerkbezoekers zich in het tweede stadium van hun ontwikkeling bevinden. Stadium 2 noemt Peck de formele fase, omdat deze gelovigen zich verbonden hebben met de vormen (in tegenstelling tot de essentie) van hun religie. Zij zullen dan ook met man en macht elke 'aanval' of verandering van hun religieuze vormen bestrijden.
Fase 3 mensen noemt Peck de sceptische fase, want in deze fase draait het om twijfel en bevragen. Alles wat ooit helemaal vast stond, lijkt op losse schroeven te staan en standaard antwoorden voldoen niet meer. Op hun ergst zijn mensen in fase 3 op en top cynisch, waardoor er onrust ontstaat bij hun fase 2 vrienden, die deze overduidelijke bekering tot ongeloof niet lijken te begrijpen. Vooral omdat veel fase 3 mensen tot voor kort mensen waren die een leidende voorbeeldrol in de kerk hadden. "Wat is er met hen gebeurd dat ze zo in hun geloof gevallen zijn?"
In de loop van stadium 3 vervaagt het agnostisch-zijn en komen uitingen van geloof weer terug, hoewel ze niet langer het naive bevatten van fase 1 en 2.
Veel van de jonge christenen die Daniel, maar ook ik tegenkomen, zijn jongeren die opgegroeid zijn in deze evangelische en pinkstergemeentes. Het zijn jongeren die graag willen doorgroeien en daarom in fase 3 belanden. Maar binnen deze gemeentes is er geen plaats voor mensen in deze fase van ontwikkeling.
"Vragen stellen mag tot een bepaalde hoogte; zolang de vragen zich in de veilige zone van geloofwaarheden bevinden. Cynisch zijn hoort niet bij het christelijk leven. Geloof is niet zeker weten, dus moeten ze ook niet van deze lastige vragen stellen. Je moet gewoon als een kind geloven en meedoen met de groep..."
Het einddoel van geestelijke ontwikkeling is niet fase 3, maar de geintegreerde fase van stadium 4. In deze fase lijken dingen bij elkaar te komen, niet met de simplistische zekerheid van fase 2, maar in een meer intuitieve zin van heelheid en verbondenheid. Vaag verhaal? Kennen wij mensen die in fase 4 beland zijn?
Is het misschien vaag, omdat velen van ons niet voorbij fase 2 mogen reizen?
Laatste reacties