Een paar jaar geleden hing er dagelijks bij ons voor de deur een bende Antilliaanse boefjes rond. Dit waren jongens in de leeftijd van 10 tot 15 jaar die niet meer school gingen (geen school wilde hen hebben), de hele dag rondhingen, lichte criminele activiteiten vertoonden en in het algemeen voor problemen zorgen.
Drie jaar ben ik bezig geweest om een goed contact met hen op te bouwen. Dit lukte niet altijd even goed, zoals die keer dat ze vuurwerk door onze brievenbus gooiden, stopverf in het slot van onze deur hadden gedaan, graffiti op onze muren schreven, de deurbel voor de zoveelste keer hadden gesloopt, op mijn rug spuugden, via een open achterdeur onze auto waren ingeklommen, stiekem ons huis waren binnengekomen terwijl de deur per ongeluk openstond, die keren dat ik ze om één uur ’s nachts moest vragen om weg te gaan omdat ze teveel lawaai maakten voor de deur, de hoeveelheid gereedschap die ze van me leenden om het dan nooit meer terug te geven en als ze de kans kregen alles meepikten wat ze konden.
Toch hebben we nooit opgegeven. Ook niet toen ze met gestolen fietsen kwamen en ons vroegen of we de banden konden plakken. De ene week kwamen ze op een Gazelle herenfiets, twee dagen later was het een racefiets van het merk Giant. Wat doe je dan? Zeg je nee, omdat de fiets gestolen is en trek je je terug? Of ga je het gesprek aan en plak je die band? Meestal kozen we voor het laatste, hopend om een contact met hen op te bouwen.
Deze jongens leefden helemaal los van contact met volwassenen die werkelijk een positieve invloed op hen kon hebben. Wij waren een van de weinige die deze kwetsbare relatie met hen wel aan wilden gaan. Mensen van buiten af vroegen ons wel eens waarom we zo ver gingen met deze gasten. Dit brengt me terug bij de rouwfasen van Kubler-Ross (zie vorige post). Hoe vertaal je de volgende woorden van Jezus naar deze tijd? Wat betekenen ze praktisch voor ons?
"Keer de andere wang toe…"
"Weiger niet je onderkleed als iemand je bovenkleed afpakt…"
"Geef aan een ieder die iets van je vraagt…"
"Eis je bezit niet terug als iemand het je afneemt…"
Betekent dit dat als een junk je autoradio steelt en je ziet het gebeuren je achter hem aan rent en hem alsnog ook je favoriete cd erbij geeft?
Betekent dit dat als een Antilliaans boefje je fiets steelt en je ziet het gebeuren je gauw naar hem toe gaat en om hem ook je beste kettingslot erbij te geven?
Wat! Ben je gek! Dat vraagt Jezus toch niet van ons! Misschien dat je niet naar de politie gaat als je de probleemsituatie van de dader kent. Maar om dingen erbij te gaan geven. Daar leren ze niks van. Je kan ook overdrijven...
Hier vinden we de rouwfasen: 'shock', 'ontkenning', 'protest' en 'onderhandelen' in een zin terug.
Wat denk jij dat deze woorden van Jezus anno 2008 voor de bijbelgetrouwe Nederlandse christen betekent?
Om terug te komen bij de Antilliaanse boefjes bij ons voor de deur. Een van de problemen van deze jongensgroep was dat ze een ‘vandaag is de dag dat ik leef, wie denkt er aan morgen?’ mentaliteit hadden. Als ze gereedschap leenden, drukten ze het achterover terwijl ze niet besefden dat dit als consequentie had, dat ze een tijdje geen gereedschap van mij mochten lenen. Als ze iets hadden gepikt, besefden ze niet dat ik ze gewoon een tijdje niet meer binnen liet om naar de wc te gaan of wat te drinken.
Het was leuk om te zien hoe deze jongens over de maanden hierin veranderden. Op een gegeven moment vroegen ze netjes om gereedschap, zeiden ze beleefd ‘dank je wel’ en leverden ze het gereedschap nog dezelfde middag weer in. Na verloop van tijd kwam er vanuit deze uitleencontacten zelfs de vraag uit de groep of ze ook een wekelijkse club mochten zijn en samen mochten tafelvoetballen bij ons in de wachtkamer. Terwijl ik van binnen juichte, spraken we af voor volgende week maandag.
Die maandagmiddag ruimde ik van te voren de hele wachtkamer op. Alles wat van waarde is en loszit, verwijder ik. De deuren naar de rest van het huis gaan op slot. Zelfs de meeste ballen verwijder ik uit de voetbaltafel en laat er drie zitten zodat ik duidelijk kan zien als er eentje aan het eind van de middag verdwenen is. Er is cola, sinas en chips voor de gasten. Precies op tijd komen ze binnen. Het is gezellig. We spelen tegen elkaar en ze zijn onder de indruk van mijn jarenlange ervaring met tafelvoetballen. De middag verloopt leuk en aan het eind als ze weg zijn, liggen alle drie ballen nog op de plaats. Nou, dat wil wat zeggen… Hierna zijn ze een tijdje regelmatig geweest, ook al vonden ze het wel moeilijk om op de tijden dat we afspraken aanwezig te zijn. Het contact met hen in de straat met verbeterde sterk.
Nu twee jaar later is de hele groep uit elkaar gevallen. Veel van de jongens zitten op een internaat, een tuchtschool of speciaal onderwijs. Veel van hen zijn er verhuisd naar buiten de wijk. De plek waar ze altijd rondhingen, is nu leeg. Onze straat is weer de vredige straat die het ooit was. Toch mis ik ze af en toe...
Laatste reacties