Het is de laatste tijd breed in de media in het nieuws gebracht:
"Het is slecht gesteld met de rekenvaardigheden van de eerstejaarsstudenten aan de pabo-lerarenopleiding. Uit een test blijkt dat de helft van de eerstejaars gemiddeld slechter rekent dan een goede basisschoolleerling uit groep 8."
Je zou bijna de pabo veranderen in een basisschool om de eerstejaarsstudenten opnieuw de vaardigheden van rekenen bij te brengen...
Is dit eigenlijk ook niet wat wij voortdurend in de kerk doen?
Nou, de kerk zou eigenlijk de functie van een pabo moeten hebben, maar we geven het de functie van een basisschool. Dit sprak me aan in de reactie van Marc op mijn stuk: Eet je bord leeg. Hij schrijft het volgende:
"Voor een groot deel ben ik het met je eens, maar je belicht maar een kant, denk ik. Eten opeten is de ene kant, maar eten klaarmaken is de andere kant. Zou je niet veel liever mensen willen leren zelf boodschappen te doen en te koken?
Dus om je woorden aan te vullen:
- Kinderen leren we wat ze moeten eten.
- Tieners leren we (verantwoord) boodschappen doen en koken.
- Volwassenen laten we vrij.
Ten minste... zo heb ik het geleerd. Eerst mocht ik mijn ouders helpen boodschappen doen en af en toe eens helpen met koken. Later werd ik op zijn tijd met een briefje op boodschappen uitgestuurd en mocht ik - terwijl alles klaar stond - wel eens macaroni maken of pannekoeken bakken. Nu doe ik zelf de boodschappen, kook ik zelf en geef anderen (met name mijn gezin) te eten.
Dat laatste lijkt mij nog het meest wezenlijke: na zelf hebben leren te koken, kook ik nu voor anderen en wil ik hen dit ook leren."
"Wat heeft dat nou met de kerk als pabo of als basisschool te maken?"
Toen we net met ons gemeentestichtend werk begonnen en zondags niet meer naar de 'kerk' gingen, werd mij regelmatig gevraagd van wie ik mijn geestelijk voedsel kreeg. Als ik dan antwoordde dat ik dit voornamelijk zelf uit de bijbel haal, werd hierop meestal verbazing of verontwaardiging gereageerd. Als ik hen als reactie vroeg van wie zij hun geestelijk voedsel ontvingen, dan was het antwoord 100% van hun predikant of voorganger. Op mijn vraag van wie die predikant dan het voedsel ontving, moesten ze me vaak het antwoord schuldig blijven.
Kinderen op een basisschool leer je eten en geef je veel input. Jongeren leren zelf eten klaarmaken, leren lesgeven op de pabo. Volwassenen doen wat ze willen en als ze leerkracht zijn geven ze onderwijs.
"Ja? Dus"
Bij mij komen dan de volgende vragen naar boven:
1. Kijkend naar de kerk - hoe ziet zij haar leden? Als kinderen, jongeren of volwassenen?
2. Houden we de mensen in de kerk niet bewust of onbewust klein?
3. Laten we hen te lang afhankelijk van de leiders in de kerk zijn?
Laatste reacties