Een leuke en goed doordachte reactie van Rick op mijn post 'C1 - C5' spectrum:
"Matthijs,
je poging vind ik heel interessant. Waar je echter tegenaan loopt is het volgende. Het C1-C6 spectrum is gemaakt in een setting die te maken heeft met een overheersende monocultuur. Moslims die christen worden ervaren problemen doordat zij vanwege die keuze uit hun religieuze en sociale gemeenschap worden gestoten. Daardoor worden zij eenlingen binnen hun gemeenschap.
In Nederland bestaan wel van die situaties, maar die vinden plaats in een van de minderheidsgroepen. Uitstoting uit de katholieke gemeenschap, de reformatorische gemeenschap of de arbeidersgemeenschap, omdat je je anders gaat gedragen tengevolge van je keuze voor Jezus, kan ik mij nog wel voorstellen. Omdat ons land echter geen overheersende monocultuur kent, maar vanaf het ontstaan (ook al wordt dat nu door sommige politici ten stelligste ontkent) een multiculturele samenleving is, kunnen C4 en C5 zo moeilijk op DE NEDERLANDSE GEMEENSCHAP worden overgezet. Daarom komt je voorbeeld bij NL4 erg gekunsteld over. Want een meditatiecentrum is relevant voor hooguit 5% van de Nederlandse bevolking (en misschien is 15% er enigszins in geïnteresseerd).
NL4 en NL5 kunnen volgens mij alleen worden toegepast op leven als christen in een minderheidsgroep. NL4 zal in het overwegend katholieke zuiden heel anders moeten worden vormgegeven dan in een dorp op de Bible-belt.
Ander probleem is dat C1-C6 is ingericht op een RELIGIEUZE samenleving. Het een op een overzetten van zo'n spectrum op een land dat overwegend seculier is, is lastig. Want het gros van onze landgenoten kent geen religieuze symbolen meer. En als er al religieuze uitingsvormen zijn, zal een deel van de Nederlandse samenleving die niet begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan de verbaasde reactie van de elite op de uitingen van verdriet bij de begrafenis van Pim Fortuyn. Dat mensen daar schreeuwden, huilden en zongen "you never walk alone" was een uitingsvorm van de arbeiderswijken. De elite- en middenklasgemeenschap begrepen hier niets van.
Het is van belang voor NL4 te weten welke symbolen en vormen mensen belangrijk vinden en waar ze zich thuis bij voelen. In dat kader is jouw toepassing van NL5 ook wat lastig. Want in welke gemeenschap leeft die christen. Niet meer in een religieuze gemeenschap, terwijl dat wel voor de Isa-belijdende moslim binnen de islamitische gemeenschap geldt. Die neemt deel aan de religieuze feesten, vieringen en symbolen die de islam rijk is. Daarom zal C1-C6 makkelijker te adapteren zijn voor mensen die leven in een religieuze gemeenschap (jodendom, hindoeïsme, boeddhisme, shintoïsme, confucianisme, new age, e.d.) dan voor mensen die leven in een seculiere gemeenschap.
Ik weet dus niet of NL5 wel volledig toepasbaar is binnen een seculiere omgeving, omdat daarin religie volledig is verdwenen. Je kunt het voor een deel wel toepassen op de volgende manier: volledig deelnemen aan de wijkgemeenschap als christen, zonder dat je jezelf als christen profileert. Maar ik vraag me af of het een bijbels principe is om je dan niet meer bij een christelijke gemeenschap aan te sluiten.
Kortom, in Nederland moeten we kijken in welke omgeving we leven om te zien hoe we C1-C5 (NL1-NL5) kunnen toepassen. Misschien moet je niet gekunsteld denken in een NL-model, maar veeleer uitgaan van die omgeving. Dan krijg je modellen als: NLK1-NLK5 (Katholiek), NLR1-NLR5 (reformatorisch), NLNA1-NLNA5 (New Age), NLSE1-NLSE5 (seculiere elite), NLSM1-NLSM5 (seculiere middenklasse - buitenwijken), NLAB1-NLAB5 (arbeiderswijken) om er maar een paar te noemen."