Rick is op zijn blog een serie begonnen over de kenmerken van 'emerging church' met als eerste kenmerk 'identificatie met Jezus; Jezus proberen na te volgen in deze tijd'. Praktische verhalen uit de praktijk in Klarendal. De moeite van het lezen waard en een serie om zeker te gaan volgen:
"Waar ik gisteren over begon, wil ik nu mee verder gaan. In diverse publicaties is het fenomeen "emerging church" beschreven. De discussie waar ik gisteren over sprak is begonnen op de site van Matthijs Vlaardingerbroek die in Den Haag een missionaire wijkgemeenschap "In de Praktijk" leidt, die lijkt op Villa Klarendal en in feite voor ons een voorbeeld is geweest, ook al hebben wij uiteindelijk voor wat andere uitgangspunten gekozen.
De publicaties over emerging church noemen enkele kenmerken, die ik stuk voor stuk wil doornemen, voor zover ze op ons van toepassing zijn.
1. Identificatie met Jezus. Jezus proberen na te volgen in deze tijd![]()
Dit vind ik zelf de allerbelangrijkste reden om met mensen in onze wijk bezig te zijn. Zoals Jezus bereid was zijn veilige plek in de hemel los te laten om onder ons te komen wonen, zo vraagt Hij vervolgens aan ons om ook datzelfde te doen met mensen om ons heen.
Hoe was Jezus dan? Heel vaak is hij niet de theoloog, maar een "gewone man":Hij is gewoon thuis. Vervolgens horen stadgenoten van zijn thuiskomst en komen bij Hem thuis, waarbij mensen tot in de hal stonden om Jezus te ontmoeten en Hem te horen. Jezus gaat naar buiten, ontmoet Levi en vraagt deze om Hem te volgen. Vervolgens wordt Jezus bij deze Levi thuis uitgenodigd om te eten, waar "vele tollenaars en zondaars mede aanlagen met Jezus en zijn discipelen". Jezus heeft dus een intensief verkeer met de "gewone" mensen van zijn tijd. Jezus is "gewoon" op een bruiloft, feest met de anderen mee en laat de bruiloftsgangers genieten van de beste wijn die er maar te vinden is.
Jezus zegt tegen omstanders: De Mensenzoon is gekomen, hij eet en drinkt wel, en jullie zeggen: "Kijk, wat een veelvraat, wat een dronkaard, die vriend van tollenaars en zondaars." Jezus stond bij de Joden reeds bekend als vriend van "foute mensen".
Jezus was dus gewoon om op de meest nauwe manier met gewone mensen om te gaan, en hen het gevoel te geven dat ze iets voor Hem waard waren. Hij stond naast hen en werd zelfs een vriend van hen genoemd. Wil je hier meer over weten, lees dan een toespraak die ik in 2004 hierover heb gehouden
Ik heb mensen in mijn wijk en ook in een andere "achterstandswijk" horen zeggen dat ze blij waren met elke hulpverlener, dominee of pastoor die hen kwam helpen. Maar dat ze het tegelijkertijd vervelend vonden dat ze er niet waren als ze hen echt nodig hadden. Ze zouden er meer aan hebben als deze mensen "een van hen" zouden worden en alle shit die ze maar meemaakten 's avonds en 's nachts ook zelf aan den lijve zouden ervaren.""We hebben het dus aan den lijve ervaren. Op een vroege ochtend om 4 uur werden we door ons zoontje gewekt dat er iemand voor onze deur lag te bloeden. Nu is zoonlief een fantasierijk kind, dus stuurden we hem naar bed met een "dat was maar een nare droom, ga maar weer lekker slapen..." Toen hij bleef aanhouden, stapte Aneta uit bed en wilde hem instoppen. Toen hoorde ze rumoer en bleek dat buiten, pal voor onze deur iemand inderdaad lag te bloeden. Anderen zaten er schreeuwend en huilend omheen en krijsten om hulp.
Wat doe je dan? Niet weer rustig slapen, maar snel uit bed, rillend van kou en spanning je snel aankleden, eerst de politie bellen en vervolgens buiten gaan om te kijken wat er gebeurd was. En nagaan hoe we konden helpen. Dat konden we niet, dus stonden we er machteloos bij en konden alleen maar bidden dat het goed zou aflopen. Gelukkig is de man, die achteraf met hakbijlen op zijn hoofd bleek te zijn neergesabeld, er goed van af gekomen. En niet veel later is zijn toenmalige vrouw gelovig geworden en een van de mensen in de wijk geworden die aan de basis stond van ons huidige werk!!!
Toen ik werk kreeg, zei een buurvrouw: "nu ga je zeker in een nieuwbouwwijk wonen, want dat doet toch iedereen?" Ze keek ons raar aan toen we zeiden dat we wilden blijven, omdat we van de mensen in de wijk hielden en geestelijk dood zouden gaan als we naar zo'n nieuwbouwwijk verhuisden.
Doen zoals Jezus deed betekent voor ons: zijn waar de mensen zijn.Als er een wijkfeest is, willen we er bij zijn. Dus zijn we bij dat wijkfeest. Dat was tot vorig jaar alleen als mee-etende consument tijdens het wijkontbijt. Dit jaar konden we als Youth for Christ (die ons gebouw huurt) een pannakooi huren van een andere YfC-club en samen met het jongerencentrum een pannavoetbaltoernooi organiseren. Feesten, dat betekent dat we samen met moslims een iftar-maaltijd genieten tijdens een avond gedurende de ramadan, ook al zijn we het niet altijd eens met wat zij geloven. Zijn waar mensen zijn betekent dat we aanwezig waren bij de roerige wijkvergadering over de bouw van een mogelijke moskee in de wijk. Waarbij we moeite hadden te kiezen tussen wijkbewoners die zich bedreigd voelen en wijkbewoners die graag in een eigen gebouw hun geloof willen belijden. ![]()
Ons vereenzelvigen met de wijk betekent dat we leren begrijpen vanwelke dingen wijkbewoners genieten en waar ze een afschuw van hebben. De meeste Klarendallers zijn recht-door-zee, hebben het hart op de tong en willen mensen ontmoeten van het type "doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg". Dus als een wijkgenoot met ons loopt te dollen, dollen we mee en staan niet met grote ogen te kijken wat dat mens nu weer met ons doet. We zeggen ook altijd tegen mensen dat ze er mogen zijn zoals ze zijn. Als we computerles geven, mogen ze de gekste vragen stellen, want "geen vraag is te dom". Als mensen het gevoel hebben dat ze een domme vraag stellen, hoeven ze zich daarvoor bij ons niet te schamen, want voor ons is geen vraag te dom. En wat voor de computerles geldt, geldt ook voor alle andere dingen die we doen. Wij willen mensen accepteren zoals ze zijn.
Op die manier wil ik als vriend naast anderen staan en de liefde die ik heb gekregen aan anderen doorgeven. Niet even komen en dan weer snel naar mijn veilige huisje, maar: als vriend van buren die dezelfde rotzooi als zij meemaken, maar daar op een andere manier mee omgaat.
Zoals Jezus dat ook deed. "