In de straat waar wij wonen, hing een aantal jaar geleden voortdurend een bende van Antilliaanse en Nederlandse jongens rond. Op een avond in het voorjaar als ik met een paar jongens uit de straat aan het voetballen ben, zie ik dat deze bende Dwight (niet zijn echte naam), een van de kleinere jongens van hun groep aan een lantarenpaal heeft vastgebonden en hem slaan en schoppen. Dwight gilt om hulp. Als ik me er wil bemoeien, proberen de jongens met wie ik voetbal mij ervan af te houden: "Matthijs, het is niet jouw probleem!" Ik begrijp hun angst voor hun eigen - en mijn hachje, maar angst is soms een slechte raadgever. Samen met een teamlid ga ik er op af en in alle rust is Dwight binnen een minuut los, zonder dat er iets gebeurt of er een verkeerd woord valt.
De volgende avond ben ik met de vrijdagavondclub aan het sporten op het voetbalveld bij Spoorwijk, als we zien dat twee buren ruzie krijgen. De ene buurman schopt de ruiten van de woonkamer van de andere buurman in. Het escaleert snel. De jongens zien dat ik sta te kijken en zeggen: "Matthijs, niet mee bemoeien, het is niet jouw probleem." In dit geval doe ik dit ook niet en als we op weg gaan naar huis, is de politie al te plaatse.
Misschien is de houding van ‘het is niet mijn probleem’ wel een begrijpelijk overlevingsmechanisme voor tienerjongens in een wijk als Spoorwijk, maar het zette me wel aan het denken…
Op een dag krijgt Nehemia slecht nieuws over de toestand in Jeruzalem. ‘De muren zijn afgebroken en de poorten zijn verbrand!’ Hoe reageert Nehemia op dit slechte nieuws. Is het wel zijn probleem? Nehemia neemt het heel serieus en zegt: ‘Dit is mijn probleem!’ Hij gaat rouwen, vasten, bidden en onderneemt actie. De Here God ziet zijn hart en werkt door hem een wonder. Binnen vijftig dagen wordt de muur van Jeruzalem herbouwd!
Regelmatig moeten we kiezen als we een probleem of nood om ons heen zien. ‘Is dit wel mijn probleem?’ Soms zien we zoveel nood dat het ons afstompt, soms houden we de nood ver buiten onze deur.
Soms weten we niet of we iets kunnen doen. Hoe vinden we de balans tussen geven of jezelf beschermen, je er mee bemoeien of afstand houden? Jezus zei:’ Heb je naaste lief als jezelf’ Maar… is dat een antwoord op mijn probleem?