Gisteravond had ik een grappig gesprek met een vriendin van mij die werzaam is als diaconaal medewerker bij het diaconaal centrum Oase hier in de wijk. Zij had een verslag van haar werk geschreven waarin zij ons als een evangeliserende groepering omschrijft. Iets waarvan ik denk, dat dit ons als project geen recht doet. Natuurlijk is het delen van het evangelie belangrijk, maar over de jaren in Spoorwijk hebben wij ons ontwikkeld naar een breder opgezet project. Aangezien zij mijn mening over de rapportage had gevraagd, raakten we hierover als snel in discussie.
"Maar jullie willen toch alleen maar het evangelie kwijt aan mensen. Bijna de eerste vraag die je aan mensen stelt, is: "Ken je Jezus al?" (Iets waarvan zij weet, dat dit niet waar is...)
"Hoe had ik jullie anders moeten omschrijven?"
Ik zou ons missionair noemen.
"Nee, jullie zijn niet missionair. Wij zijn missionair."
Na hierover hartelijk met elkaar gelachen te hebben, moest ik denken aan de presentatie van Rogier afgelopen vrijdag op de netwerkavond. (Je kan zijn powerpoint presentatie onder aan deze post vinden) Rogier zei een aantal dingen over de missie van de kerk die ik erg interessant vond.
Rogier legde de missie van de kerk niet bij de grote opdracht aan het eind van Mattheus, maar bij Lukas 4 waar Jezus zegt: De Geest van de Heer rust op mij, omdat hij mij gezalfd heeft om het goede nieuws te brengen aan armen. Hij heeft mij gezonden om gevangenen de vrijheid aan te zeggen en blinden het licht te geven, om onderdrukten vrij te maken, om het jaar van Gods goedheid af te kondigen.
Ik ben het met Rogier eens dat missie de volgende aspecten omvat: schepping, bevrijding, land, troost, redding, herstel, rechtvaardigheid, genade, armen en vrede. Dit gaat verder dan het winnen van zielen.
Als evangelischen hebben we ons de afgelopen eeuw voornamelijk gericht op geestelijke redding en de andere aspecten grotendeels verwaarloost.
De liberale kerken hebben zich met hun diaconale zorg en betrokkenheid voornamelijk gericht op de aspecten: schepping, bevrijding, land, troost, herstel, armen, rechtvaardigheid, genade en vrede. Hierbij lieten ze het aspect van redding en verkondiging liggen.
Wie is nu de missionaire beweging? Degenen die zich richten op geestelijke redding of degenen die zich richten op de andere aspecten behalve geestelijke redding?
De afgelopen jaren zie je dat er beweging ontstaat waarin post-evangelischen en post-liberalen steeds dichter bij elkaar komen te staan. John R. Franke beschrijft dit onder andere in zijn boek 'The character of theology - a postconservative evangelical approach'. Ook Brian McLaren besteedde vorig jaar hier veel tijd aan op een conferentie in Londen, waar ik bij was. Evangelischen gaan ontdekken dat missionair zijn meer inhoudt dan verkondigen en gaan serieus aan de slag met de andere aspecten van de missie van Jezus. Ook wij als missionair project proberen hierin te groeien. De liberale christenen ontdekken dat naast alle goede werken en inzet een terugkeer naar het Woord belangrijk is en dat een stukje verkondiging ook op zijn plaats kan zijn. Dit is een beweging waar ik erg enthousiast over ben.
Wie is dus missionair? Is dat niet een ieder die er naar streeft om zoveel mogelijk aspecten van de missie van Jezus in zijn of haar leven uit te dragen?
Hiernaast de powerpoint presentatie van Rogier: Download presentatie_rogier.ppt